A presbyopia során fellépő fókuszálási problémákra, így az olvasási nehézségekre is megoldást nyújtanak a bifokális kontaktlencsék.

A bifokális kontaktlencsék a presbyopia során fellépő fókuszálási problémákat kezelik különböző dioptriaértékek egybeépítésével.

A „presbyopia” az a látásprobléma, amely mindenkinél jelentkezik 40 és 45 éves kor között. A szemek ekkor elvesztik az éles fókuszálás képességét a közeli, kisméretű szövegekre – például újságok, étlapok vagy könyvek esetén.

A bifokális lencsekialakítás megkönnyíti az olvasást. Ez azonban – ahogy láthatjuk majd – nem csak bifokális szemüveggel lehetséges. A további tájékoztatás érdekében tekintsük át a bifokális lencsekialakítást, és haladjunk végig a különböző szempontokon, ha bifokális kontaktlencsét szeretne.

Mikor érdemes bifokális kontaktlencsét választani?

A bifokális kontaktlencsék két különböző dioptriaértéket kínálnak egyetlen lencsében. Az egyik dioptriaérték az olvasásra szolgál, a másik pedig a normál távoli látásra. A kettős dioptriaérték segítséget nyújt a presbyopiás pácienseknek, akiknél az életkorból fakadó szemelváltozások megnehezítik a közeli tárgyakra való fókuszálást.

Mi a különbség a bifokális és a multifokális kontaktlencsék között?

A bifokális kontaktlencsékben határozott elválasztóvonal található az olvasást segítő dioptriaérték és a távollátást segítő terület között. Ezeknél ugyanúgy váltogat a zónák között, mint a bifokális szemüvegek esetén. A multifokális lencsékben fokozatos átmenet található a közeli és a távoli terület között.

A bifokális kontaktlencsék típusai

A bifokális kontaktlencsék kialakításának két típusa létezik. Az első szorosan utánozza a bifokális szemüvegek kialakítását, külön területet tartva fenn mindkét dioptriaértéknek. Ez a szegmentált bifokális lencse, amelyet időnként alternáló vagy dioptriaváltó bifokális lencsének is neveznek. A közeli terület általában a lencse alsó, a távoli látást szolgáló dioptriaérték pedig a lencse többi részén található.

A bifokális kontaktlencsék második típusa koncentrikus kialakítással rendelkezik. A lencse közepén található a normál dioptriaérték, a körülötte futó gyűrűn pedig az olvasást segítő terület. Ez a koncentrikus vagy szimultán bifokális lencse.

A bifokális lencsék készülhetnek lágy lencseanyagból és gázáteresztő (RGP) félkemény anyagból is.

A bifokális kontaktlencse kiválasztása

Íme néhány hasznos szempont annak eldöntésére, hogy a bifokális kontaktlencsék megfelelők-e Önnek.

A bifokális lencsék előnyei

  • A bifokális lencsék pozitív hozadékai:
  • Többé nem kell olvasószemüveget viselnie.
  • Kiemelkedően jól láthat közelre és távolra is.
  • A bifokális szemüvegekhez hasonlók, ám időnként rövidebb a hozzászokási idő.

A bifokális lencsék hátrányai

  • A bifokális kontaktlencsék viselése időnként nehézkes lehet, mivel:
  • Meg kell tanulnia, hogyan válthat a dioptriaértékek között.
  • Időnként hatással lehetnek a mélységérzékelésre.
  • Szemfáradást okozhatnak, különösen, ha szegmentált (az olvasóterületet az alsó részen tartalmazó) bifokális lencsékkel végez nagy mennyiségű számítógépes munkát.

A bifokális kontaktlencsék alternatívái

Ha a bifokális lencsék nem szimpatikusak Önnek, illetve ha kipróbálta őket, és szemészével együtt úgy döntött, hogy nem ez a legjobb választás, számos jó alternatíva létezik.

A nem műtéti lehetőségek többek között az alábbiak:

normál, távolsági kontaktlencsék olvasószemüveggel együttesen használva;

monovision kontaktlencsék;

multifokális kontaktlencsék.

Ne feledje, a kontaktlencsék váltása vagy használatuk megkezdése olyan döntés, amelyet szemészével együtt kell meghoznia. A megfelelő dioptriaérték és illesztés kritikus jelentőségű a szem egészsége, kényelme és teljesítménye szempontjából.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk