A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék hasznosak lehetnek a kiszámíthatatlan vagy kiemelkedően aktív életvitelű embereknek.

Ahogyan a technológia fejlődésével egyre modernebb a kontaktlencsék anyaga és kialakítása, a viselők élvezhetik a nagyobb rugalmasság és a több választási lehetőség előnyeit. Egyre könnyebben választhat olyan kontaktlencsét, amely illeszkedik az életmódjához. Ide tartoznak a hosszabb viselési idejű lencsék, amelyeket tovább tarthat a szemében – akár még alvás közben is.

Honnan tudhatja, hogy megfelelők-e Önnek a hosszabb viselési idejű kontaktlencsék? Fedezzük fel a hosszabb viselési idejű kontaktlencséket, valamint azokat a szempontokat, amelyek alapján eldöntheti, hogy megfelelők-e Önnek.

Mit kell tudni a hosszabb viselési idejű kontaktlencsékről?

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék a jellemzően folyamatosan, akár hét napon és hat éjszakán át viselhető kontaktlencsék. A szilikon-hidrogél lencsék bemutatkozásával – amelyek több oxigént engednek át a lencsén keresztül a szeméhez – megjelentek a folyamatos viselésű kontaktlencsék is, amelyek akár 30 napig folyamatosan is hordhatók.

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsékkel kapcsolatos fő kritérium az oxigénáteresztés. Alvás közben a szaruhártya csak a szemhéjakban futó ereken keresztül juthat az egészséges állapotának fenntartásához szükséges oxigénhez.

Mikor érdemes hosszabb viselési idejű kontaktlencsét választani?

Az új lencseanyagok – különösen a szilikon-hidrogélek – több oxigént engednek át, ám bizonyos fokig minden lencse akadályozza az oxigénáramlást. Íme néhány szempont annak mérlegelésére, hogy a hosszabb viselési idejű kontaktlencsék összességében előnyösek-e Önnek.

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék előnyei

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék igazán hasznosak lehetnek az alábbi esetekben:

  • Kiszámíthatatlan vagy kiemelkedően aktív életvitelű embereknek.

Katonáknak vagy túrarajongóknak, akik nem mindig képesek megfelelően megtisztítani és kezelni a lencséket. Nekik nagyon hasznos a hosszabb viselési idejű lencse, amely tovább a szemen hagyható. Ugyanez igaz a sürgősségi területen és váltott műszakban dolgozókra is.

  • A binokuláris látásproblémákkal küzdőknek.

Bizonyos binokuláris látásproblémák – köztük a tompalátás – kezelésére alkalmasabb a folyamatos a látáskorrekció.

  • Különösen rosszul látó embereknek.

Egyes nagy fénytörési hibával rendelkező (rövid-, távollátással vagy szemtengelyferdüléssel küzdő) viselők igen hasznosnak találják, hogy mindig tisztán láthatnak, különösen ha váratlanul felébrednek éjszaka.

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék kockázatai és egyéb szempontok

A hosszabb viselési idejű kontaktlencsék legnagyobb kockázata a fertőzés, amely vakságot is okozhat. Az egyéb kockázatok között megjelenik a szaruhártyában történő érképződés (amikor a szemben futó erek kétségbeesetten oxigén után kutatva az írisz felé növekednek), a gyulladás és az irritáció.

Íme néhány módszer a kockázatok csökkentésére:

  • Ha lehetséges, még a hosszabb viselési idejű kontaktlencséket is vegye ki alvás előtt.
  • Úszás előtt távolítsa el a kontaktlencséket, vagy úszás után tisztítsa meg azokat.
  • Ne nyúljon a lencséhez, ha nem mosott kezet.
  • Kerülje a füstöt és az egyéb légszennyezett környezetet.
  • Ne viseljen lejárt szavatosságú kontaktlencsét.
  • Kövesse az orvos és a kontaktlencsegyártó minden utasítását.

Melyik hosszabb viselési idejű kontaktlencse a legmegfelelőbb nekem?

Az, hogy mennyi ideig hagyhatja fent a kontaktlencsét, két dologtól függ: a lencsetípustól és az éjszakai viselés kapcsán a szemész által a szem tűrőképességéről adott értékeléstől.

Rendkívül fontos szemészével konzultálva mérlegelni a hosszabb viselési idejű kontaktlencsék előnyeit és hátrányait. A szemész felügyeli a hozzászokás időszakát is, hogy a lencse biztosan megfelelő legyen Önnek.

Ha bármikor szemirritációt tapasztal, a szeme vörös, vagy nem lát jól, távolítsa el a kontaktlencséket. Végül pedig minden esetben beszélje meg szemészével az Ön által tapasztalt valamennyi változást és problémát, különösen, ha új kontaktlencsét kezd használni.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Kategóriák:Kontaktlencsetípusok
Több cikk