A kontaktlencsék kivételének lépései

Minden új – vagy potenciális – lencseviselő felteszi a kérdést, hogy miként kell kivenni a kontaktlencséket. Mindenekelőtt légy türelmes és ne add fel, ha elsőre nem sikerül gyorsan, zökkenőmentesen kivenned a lencséidet. Hidd el, mindenki így kezdi és ebben az esetben is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert! Kis gyakorlással gyorsan a napi rutinod része lehet. 

Segítségképpen végigvezetünk a kontaktlencsék kivételének minden lépésén, hogy minél gyorsabban elsajátítsd a folyamatot.

1. Mosd meg és töröld szárazra a kezed!

Mielőtt a kontaktlencsékhez nyúlsz, mindig alaposan moss kezet egyszerű, hidratálószer- és illatanyagmentes antibakteriális szappannal, majd nem bolyhosodó törölközővel alaposan töröld szárazra a kezed. Ez nem csak a vízben található baktériumok miatt fontos, hanem azért is, mert az ujjadra fog tapadni a lencse, nem pedig a szemedre.

2. Távolítsd el a kontaktlencsét!

Nézz egyenesen a tükörbe és győződj meg róla, hogy a lencse a szem színes részén helyezkedik el. Ezután fogd meg a felső szemhéjadat (ha jobb kezes vagy, akkor a bal kezeddel) középen, a szempillák tövében, és húzd fel. Fontos, hogy szorosan tartsd, mert úgy megakadályozhatod a pislogást. Célravezető, ha a kezedet a fejed felett átemeled. Ha ez megvan, akkor a másik kezed középső ujjával húzd le az alsó szemhéjad, szintén a pillatöveknél fogva. A hüvelykés a mutatóujjaddal finoman nyomd össze a lencse széleit, majd kicsit összecsípve távolítsd el a szemedről. Közben koncentrálj arra, hogy a másik szemedet is nyitva tartsd. Ha így nem megy, akkor próbáld meg a tükörbe nézve, a szemrést tartva a mutatóujjadat rátenni a kontaktlencse alsó szélére. Húzd le vele a lencsét a szem fehér részére és ott, a széleit összecsípve emeld el a szemedtől.

3/A. Egynapos lencse esetén: Dobd ki a kontaktlencséket!

Az egynapos viseletre tervezett kontaktlencsék nem igényelnek tisztítást és tárolást. Használat után nincs más dolgod, mint kidobni őket. Élvezd minden nap egy friss, új lencse tisztaságát és kényelmét!

3/B. Havi lencse esetén: Tisztítsd és fertőtlenítsd a kontaktlencsét!

A szemed egészsége és kényelme érdekében a lencséket a viselést követően minden nap meg kell tisztítanod, illetve fertőtlenítened kell. Miután eltávolítottad a kontaktlencsét a szemedből, tedd a tenyeredbe, cseppents rá pár csepp friss ápolófolyadékot és dörzsöld át a lencse felszínét 15 másodpercig. Fordítsd meg a lencsét és ismételd meg a műveletet a másik oldalon is. Ha ez is megvan, öblítsd le a lencsét friss, multifunkciós ápolófolyadékkal.

4. Havi lencse esetén: Tárold a kontaktlencsét!

Helyezd a kontaktlencsét a tiszta tokba. Töltsd rá ápolófolyadékot az előírt szintig. Mindig friss folyadékot használj! Csavard a tetőt szorosan a tokra, így tárold. Ismételd meg a folyamatot a másik lencséddel is.

Nézd meg videónkat a kontaktlencsék kivételéről!

Az alábbi videóban bemutatjuk a lencsék kivételének folyamatát, valamint pár hasznos tanácsot és gyakorlatias tippet is megosztunk veled. 

Gyakori tévhitek és félelmek a kontaktlencsékkel kapcsolatban

A kontaktlencsékkel kapcsolatban számos tévhit van a köztudatban. Olvassa el cikkünket és oszlassa el a tévhiteket!

További hasznos tanácsok a kontaktlencse-viselőknek

Sminkelésnél mindig a kontaktlencse az első!

Fontos, hogy először helyezd fel a lencsét és csak utána sminkelj, ez a sminkedet is kíméli. Eltávolítás esetén szintén ilyen sorrendben járj el, először a kontaktlencsét vedd ki a szemedből, majd utána mosd le a sminkedet. Kontaktlencse-viselőként próbálj minél kevesebb por állagú sminkkészítményt használni.

Mindig csukd be a szemed, ha aerosolt használsz!

Ilyen a hajlakk, a sminkfixáló, a dezodor, valamint a légfrissítő is.

Rendszeresen keresd fel kontaktológusod!

Ellenőriztesd szakemberrel szemeid állapotát rendszeresen, akkor is ha nincs semmilyen panaszod, hogy megelőzhesd az esetleges problémákat.

Mindig tartsd magadnál a szemüveged, ami a legutolsó vizsgálati adatok alapján készült!

Új kontaktlencse-viselőként fokozatosan kell növelned a viselési időt, ami azt jelenti, hogy 1-2 óra viselet után ki kell venned a lencséket a szemedről. Később is előfordulhat olyan váratlan helyzet, ami miatt el kell távolítanod a kontaktlencséidet szemedről. Ezekben a szituációkban szükséged lesz a megfelelő dioptriájú szemüvegedre az éleslátáshoz.

Minden nap friss, tiszta ápolószer - rel töltsd fel a tároló tokot!

Mindig várd ki az ápolószer hatóidejét, hogy megfelelően megtisztuljanak a lencséid. Az ápolószerek hatóideje típusonként eltérő lehet, amelyről kontaktológusod ad tájékoztatást.

Ha a lencseviselés nem komfortos, tarts szünnapot!

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a lencseviselés kényelmetlenné válik és a szemeid vörösek, fájnak vagy fényérzékenyek, azonnal távolítsd el és ne viselj tovább kontaktlencsét. Ilyen esetben tedd fel a szemüveged és a lehető leghamarabb keresd fel kontaktológusod, hogy közösen megtaláljátok és megszüntessétek a probléma okát.

Figyeld a kihordási és a lejárati időt!

Ne viselj lejárt kontaktlencséket és ne viseld azokat tovább annál, mint amit a kontaktológusod javasol.

Kerüld a vízzel való érintkezést!

Soha ne tisztítsd vízzel sem a kontaktlencsét, sem pedig a lencsetartó tokot. Szintén fontos, hogy a lencséket soha ne tárold vízben. A csapvíz, az uszoda, a szauna és az élővizek mind növelik a súlyos szemfertőzések kockázatát.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk