A kontaktlencsék eltávolítása

A kontaktlencsék eltávolítása ijesztő kihívás lehet a tapasztalatlan viselőknek.

Még az is kellemetlennek találhatja az új dolgokhoz való alkalmazkodást, aki régóta visel lencsét. Mit tehet?

Lazítson! Némi gyakorlás után minden egyszerűbb lesz – és ez a kontaktlencsék eltávolítására is érvényes. Ne bosszankodjon, ha elsőre nem megy zökkenőmentesen. Ez tökéletesen normális.

Segítségképpen íme néhány tipp a kontaktlencsék eltávolításához, hogy a folyamat (és az esti rutin) valamivel simábban menjen.

Mielőtt eltávolítja a lencséket

Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes észben tartania a kontaktlencsék eltávolítása kapcsán: először mindig mosson kezet szappannal és vízzel. Törölje szárazra a kezét, hogy csak minimális mennyiségű víz juthasson a lencsére.

Egy további fontos tipp a kontaktlencsék eltávolításához (és behelyezéséhez), hogy mindig ugyanazzal a szemével kezdje. Így csökkentheti az esélyét, hogy véletlenül felcserélje a két lencsét. (Ne feledje, a cipőkhöz hasonlóan a kontaktlencsékből is van bal és jobb oldali.)

A kontaktlencse eltávolításának lépései

Készen áll a lencsék eltávolítására? Vágjunk bele!

 1. Álljon egy jól megvilágított tükör elé (ez különösen eleinte fontos).
 2. Nézzen felfelé.
 3. Az ügyetlenebb keze mutatóujjával emelje el a felső szemhéját a szemétől.
 4. A domináns keze középső ujjával húzza le az alsó szemhéját.
 5. A mutató- és a nagyujja ujjbegyével finoman nyomja össze a lencsét, lefelé és a szemtől távolodva elhúzva azt. Ne alkalmazzon a szükségesnél nagyobb erőt a hajlításra és a csippentésre.
 6. Helyezze a lencsét a másik tenyerébe.

Ennyi volt! Tényleg nagyon egyszerű.

A kontaktlencsék tisztítása

A kontaktlencsék helytelen kezelése és tisztítása a szemfertőzések, illetve más szemproblémák egyik fő oka. Ha nem napi eldobható kontaktlencsét visel, szemei és látása megóvásának egyik leghatékonyabb módja, ha a tisztítást az eltávolításhoz alkalmazott napi rutin részévé teszi.

A kontaktlencsék tisztítása gyors és egyszerű. Mindössze ennyit kell tennie:

 • Ha a lencse a tenyerében van, nyomjon friss tisztítófolyadékot a felszínére.
 • Ujjbegyével dörzsölje a kontaktlencsét 30 másodpercig.
 • Ismételje meg ugyanezt a lencse másik oldalán is.
 • Helyezze a lencsét a tokba, öntsön rá friss oldatot, majd zárja le a tokot.

Tanácsok, hogy könnyebb legyen a kontaktlencsék eltávolítása

 Íme néhány megfontolandó szempont:

 • A nedvesítőcseppekkel vagy síkosítószerekkel egyszerűbben elemelheti a lencsét a szeméről. A száraz szemekhez egy kicsit jobban tapad a lencse.
 • Ha lencsét kezd használni, vagy lencsét cserél, számítani lehet egy hozzászokási időszakra. Adjon elegendő időt önmagának a lencse nyugodt eltávolítására sietség nélkül.
 • Csúsztassa a lencsét a szemfehérjére, különösen ha aggasztja a kellemetlen érzés. Könnyebben elemelheti a lencsét a szemfelületről akkor is, ha az alsó szemhéj felé húzza.
 • Ha a lencse szélei összetapadnak, csöppentsen rá egy csepp friss tisztítóoldatot, és finom dörzsöléssel válassza szét a széleket.

Ha továbbra is problémát okoz Önnek a kontaktlencsék eltávolítása, konzultáljon szemész szakorvosával. Tőle javaslatot kaphat olyan lencseeltávolító eszközökre, amelyek egyszerűbbé tehetik a folyamatot. Ezek általában kisméretű, szívóelven működő eszközök vagy lágy végű csipeszek, amelyek segítenek a lencse felemelésében.

Ne feledje, minden kontaktlencse rendkívül kifinomult orvostechnikai eszköz. Szemei és látása megóvásának érdekében elengedhetetlen a szemész, valamint a kontaktlencse- és a tisztítóoldat-gyártó utasításainak betartása a lencse gondozása kapcsán. Soha ne kezdjen kontaktlencsét viselni – és ne váltson más lencsére – a szemészével való konzultáció nélkül.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk

Böngésszen a termékeink között!