A kontaktlencsék működése

A kontaktlencsék története és a jövőben várható fejlődésük izgalmas téma, mivel sokan rendelkezünk valamilyen látásproblémával.

A látáskorrekció mindenütt krónikus igény. Az Egyesült Államokban körülbelül 168,5 millióan használnak valamilyen látáskorrekciós eszközt, például szemüveget vagy kontaktlencsét. Ez Amerika lakosságának több mint a fele!

Egyre többen választják a kontaktlencsét, hogy javítsák látásukat. 1991 óta évente 4%-kal növekedett a kontaktlencse-viselők száma. Az emberek számos okból választanak kontaktlencsét a szemüveg helyett, az aktív életmódtól kezdve az esztétikai megfontolásokig.

Hogyan működik a kontaktlencse?

A kontaktlencsék apró dioptriás lencsék, amelyekkel a szemmel érintkezésben, „kontaktusban” állnak. Kialakításuknak köszönhetően kijavítják a fénytörési hibákat, és megőrzik a szem egészségét. A szaruhártya felületén található könnyfilmrétegen lebegnek.

A modern kontaktlencsék sokkal többek pusztán kisméretű szemüveglencséknél, amelyek a szemre illeszkednek. Azonban rendkívül hasonlóan működnek, mint a hagyományos szemüvegek – megtörik és fókuszálják a fényt, hogy a tárgyakat tisztán láthassuk. Mivel a lencsék a szemfelületen található könnyréteghez tapadnak, Önnel együtt természetesen mozognak. Ez csak az egyik előny, amely a szemüveggel szemben a kontaktlencséket jellemzi.

A kontaktlencsék típusai

Az egyes kontaktlencsetípusok sok mindenben különböznek. Különféle formákban érhetők el, és más-más célokat szolgálnak. Ezek a formák fakadhatnak a „modalitásból”, azaz hogy milyen gyakran kell cserélni a lencsét – például naponta, kéthetente vagy havonta. Ezenkívül a lencsék különböző igényeket elégítenek ki. Erre példa a szemtengelyferdülés (asztigmia) korrekciójára szolgáló kontaktlencse, a rövidlátásra készült kontaktlencse és sok más típus.

A kontaktlencséket különböző erő, azaz „dioptria” jellemzi. Ha kontaktlencsét visel, vessen egy pillantást a lencse dobozára vagy a receptre. Plusz vagy mínusz jeleket láthat, amelyeket számok követnek. Leegyszerűsítve ezek a lencse alakját jelölik. A különböző alakok eltérő látásproblémákat korrigálnak.

A tórikus lencsék, amelyek nehezebbek az alsó részen, a szemtengelyferdülés (asztigmia) korrekcióját segítik elő. A szférikus lencsék, amelyek egységes kialakításúak, a rövidlátást és a távollátást javítják. Léteznek ezenkívül monovision, bifokális és multifokális lencsék is.

A kontaktlencsék technológia története

A kontaktlencsék és a mögöttük álló elvek jóval régebbiek, mint azt a legtöbben gondolják.

Számos más modern kényelmi eszközzel együtt a kontaktlencsék koncepcióját is Leonardo da Vinci álmodta meg 1508-ban. 1636-ban René Descartes az elv továbbfejlesztéseként elkészítette egy előrenyúló kontaktlencse vázlatát. Később, 1801-ben egy Thomas Young nevezetű tudós viselt először kontaktlencsét, amelyet viasszal rögzített a szeméhez!

Bizony, a kontaktlencsék kényelme rengeteget fejlődött.

Lágy kontaktlencsék

1971-ben hivatalosan bemutatták a lágy kontaktlencsét, és ezzel új korszak vette kezdetét a múltban jellemző kemény kontaktlencsék után.

Egynapos kontaktlencsék

A kontaktlencsék technológiájában a következő nagy áttörést 1988 hozta el, amikor piacra dobták az első eldobható lencséket. Ezután újabb nyolc év telt el, amikor 1996-ban bemutatták a napi eldobható kontaktlencséket.

Szilikon-hidrogél kontaktlencsék

Ma már elérhetők a szilikon-hidrogél lencsék, amelyek elődeikhez képest jóval nagyobb kényelmet kínálnak, és hosszabb ideig viselhetők.

Színes kontaktlencsék

Vágyott arra valaha, hogy bárcsak egy kicsit kékebbek lennének a szemei, mint a természetes árnyalatuk? Ez ma már valóság lehet – még akkor is, ha nincs szüksége látáskorrekcióra.

Az esztétikai célú kontaktlencsékkel árnyalatnyival vagy akár teljes mértékben is megváltoztathatja a szemszínét. Ide tartoznak a „plano” (azaz nulla dioptriás), nagyítás nélküli lencsék. (További információk az esztétikai kontaktlencsékről.) Még szemfehérjét feketévé tevő kontaktlencsét is kaphat tökéletes halloweeni jelmezéhez. Mivel azonban a kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, az ilyen divatcélú kontaktlencsék viselése előtt mindenképpen konzultáljon egy szemész szakorvossal.

Úgy tűnik, bármilyen látással kapcsolatos igénye is van, ma már ki tudjuk azt elégíteni kontaktlencsékkel.

Vajon mi várható legközelebb a kontaktlencsék világában? Készüljön!

 

A cikk tartalma nem tekintendő vagy értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk