A multifokális kontaktlencsék több dioptriaértékükkel segítenek a preszbiopiás betegeknek az életkorhoz kapcsolódó látáskorrekcióban.

A multifokális kontaktlencse-kialakítás különböző lencsedioptria használatát teszi lehetővé eltérő távolságú tárgyak esetén. De hogyan működik ez, és vajon megfelelő-e az Ön látásához? Segítünk felfedezni a multifokális kontaktlencséket, valamint feltárni, hogy megfelelők-e Önnek.

Mik azok a multifokális kontaktlencsék?

A multifokális kontaktlencsék több dioptriaértéket tartalmaznak egy lencsén belül. Általában jelen van egy lencseerő a nagyon közeli tárgyakhoz, egy a távol elhelyezkedő normál tárgyakhoz, egy pedig a közepes távolságokhoz. Ez a rendszer segít a presbiópiás betegeknek az életkorhoz kapcsolódó látáskorrekcióban, amikor a szem már nem képes a közeli tárgyakra fókuszálni.

Mi a különbség a multifokális és a bifokális kontaktlencsék között?

A multifokális lencsék kialakítása fokozatos átmenetet tesz lehetővé a közeli olvasásra szolgáló lencseerő és a távoli tárgyak látásához szükséges dioptriaérték között. Nagyon hasonlóan működnek, mint a progresszív szemüvegek. A bifokális lencsék ezzel szemben éles átmenetet alkalmaznak a lencse rövid- és távollátást korrigáló területei között.

A multifokális lencsék típusai

A multifokális kontaktlencsék készülhetnek lágy lencseanyagból és gázáteresztő (RGP) félkemény anyagból is.

A multifokális kontaktlencsék kialakításának két fő típusa létezik. A leggyakoribb a koncentrikus körök alkalmazása különböző lencseerőkkel eltérő távolságokra. Léteznek vegyes kialakítások is, amikor a rövid- és távollátást korrigáló terület is a szem középpontjához közel található. Ez a természetes látást imitálja, kijavítva az adott aberrációs pontokat a szemben.

A multifokális kontaktlencse kiválasztása

Honnan tudhatja, hogy megfelelők-e Önnek a multifokális kontaktlencsék? Íme néhány érv és ellenérv, amelyeket a szemész felkeresése előtt és a konzultáció során érdemes mérlegelnie.

A multifokális kontaktlencsék előnyei

A multifokális lencsék számos előnyt kínálnak. Ezek közül néhány:

  • Élesebb látás minden távolságra, a közelitől a távoli tárgyakig.
  • Kevésbé hirtelen váltás a különböző dioptriaértékek között.
  • Látás a legtöbb körülmény esetén külön szemüveg nélkül.

A multifokális kontaktlencsék hátrányai

A multifokális kontaktlencsék számos előnyt kínálnak a teljesítmény terén, ám az alábbiakra érdemes ügyelni:

  • A viselő nehezebben alkalmazkodhat hozzájuk az eltérő látásélmény miatt.
  • Az alkalmazkodási időszakban a látást elvakító éjszakai fényérzékelés, valamint homályos vagy árnyékos látás is előfordulhat.
  • A kialakítás összetettsége miatt ezek a lencsék drágábbak.

A multifokális kontaktlencsék alternatívái

Ha a multifokális lencsék nem tűnnek megfelelő választásnak, számos egyéb opció is létezik, például:

  • Az olvasószemüveg és a normál kontaktlencse együttes alkalmazása.
  • Monovision kontaktlencsék.
  • Bifokális kontaktlencsék.
  • Az orvos által javasolt látásjavító szemműtét vagy lencseimplantátum.

Ha kontaktlencsékről vagy más szemészeti döntésekről van szó, a szemész szakorvos az Ön legfőbb szövetségese. A szemész segít megtalálni az életmódjához illeszkedő korrekciós lehetőséget, valamint az első néhány hónapban felügyelni, hogy biztosan a megfelelő döntést hozták-e meg.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk