A szilikon-hidrogél kontaktlencsék kényelmesebb, hosszabb viselést tesznek lehetővé.

A szilikon-hidrogél kontaktlencsék elnevezése a lencse gyártásához használt anyag nevéből ered. Mint sok más dolog, a kontaktlencsék is fejlődésen mentek át, ahogyan az emberiség egyre jobb technológiákat és anyagokat fejlesztett ki. Azonban pontosan hogyan javítják a különböző szilikon-hidrogélek a kontaktlencsék minőségét? Tekintsük át, mik ezek, és milyen előnyökkel járnak.

Mik azok a szilikon-hidrogél kontaktlencsék?

A lágy kontaktlencsék gyártása az 1960-as és 1970-es években vált lehetségessé a hidrofil polimerek kifejlesztésével – ezek ismétlődő darabokból felépülő nagyméretű molekulák (kicsit olyanok, mint egy sok kocsiból álló vonatszerelvény). Ezeket „hidrofil géleknek”, vagy röviden hidrogéleknek nevezték el.

A szilikon-hidrogélek a legújabbak egy sor fejlesztés között, amelyek célja a kontaktlencsék oxigénáteresztésének (nagyobb kényelem, hosszabb viselés és egészségesebb szem), nedvesedésének (fokozott kényelem) és klinikai teljesítményének javítása. A szilikon magasabb áteresztőképessége folytán több oxigént enged át, mint vizet, így az oxigénpermeabilitás többé nem attól függ, hogy mennyi víz található a lencsében.

A szilikon-hidrogélek típusai

A mai kontaktlencsék gyártásához számos fajta szilikon-hidrogélt használnak, sőt, ezek több generációból származnak. Ezek olyan technikai elnevezésekkel rendelkeznek, mint a galyfilcon, a senofilcon, a comfilcon és az enfilcon.

Anyagtól függetlenül minden kontaktlencse adott viselési és cserekörülményekre vonatkozóan rendelkezik az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) jóváhagyásával vagy engedélyével. A szilikon-hidrogélek általában nagyobb kényelmet és hosszabb viselési időt biztosítanak, ám mindenképpen konzultáljon orvosával, optometristájával az Önnek megfelelő kontaktlencséről.

A szilikon-hidrogél kontaktlencsék előnyei

A szilikon-hidrogél lencsék elsődleges előnye, hogy kisebb kompromisszumot igényelnek az oxigénáteresztés és a nedvesedés között. Ez számos lehetőséget nyit meg a szilikon-hidrogél kontaktlencsék előtt:

  • hosszabb viselési idő (időnként akár hat napon és éjszakán át egyhuzamban);
  • folyamatos viselés (időnként akár harminc napig, mielőtt cserélni kellene);
  • nagyobb kényelem és jobb teljesítmény.

A szilikon-hidrogél kontaktlencsék kiválasztása

Számos különböző fajta szilikon-hidrogél anyagot használnak a kontaktlencsék gyártására, és ezek különböző korrekciós és viselési igényeket elégítenek ki. A szilikon-hidrogélek előnyeinek ismerete ugyan segíthet az információkon alapuló preferenciák kialakításában, azonban a megfelelő kontaktlencsék kiválasztásához mindenképpen konzultáljon szemész szakorvosával, optometristájával, és ellenőrizze, hogy az adott lencse rendelkezik-e az FDA jóváhagyásával vagy engedélyével a kívánt viselési és csereperiódusra vonatkozóan.

Ne feledje, hogy ugyan olcsón hozzájuthat légáteresztő kontaktlencsékhez az interneten, az így vásárolt lencsék nem minden esetben rendelkeznek az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) jóváhagyásával vagy engedélyével. Kontaktlencse viselésekor folyamtosan vegyen részt kontrollvizsgálaton és konzultáljon szemész szakorvosával, optometristájával.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát, optometristáját.

Több cikk