5 jó tanács kezdő kontaktlencse viselőknek

Szeretnénk gratulálni az első kontaktlencsédhez! Akárcsak a legtöbb újdonsült viselő, te is bizonyára rácsodálkoztál az első napokban, hogy milyen sok apró részletet látsz, amit korábban észre sem vettél – mint például a harmatcsepp a fűszálon vagy az apró kis színfoltok az élénkzöld leveleken. Ez egy nagyon izgalmas időszak, de mint minden újdonság, ez is lehet egy kicsit ijesztő. Végtére, a kontaktlencsék csúcstechnológiás egyészségügyi eszközök, és a látásunk az egyik legértékesebb érzékszervünk. Emiatt rendkívül fontos, hogy jó döntést hozz szemed egészsége és a komfortos viselet érdekében. Itt van öt tanács, amiknek célja, hogy egy egész életen át tartó sikeres viseléshez vezessenek az új kontaktlencsékkel.

 

 

Lazits

1. Lazíts!

Rengetegen aggódnak amiatt, hogy a lencse felhelyezése közben megkarmolják a szemüket, vagy ami még rosszabb, hogy a kontaktlencse beszorul a szemük mögé. Nyugalom! A lencsék felhelyezése és eltávolítása elsőre kissé nyugtalanítónak tűnhet, de bármennyire is furcsának néz ki a folyamat, nem kell félni attól, hogy hozzáérsz a szemedhez (természetesen fontos, hogy csak tiszta kézzel). Mindemellett a szemhéjad belső része a szemed hátuljához simul, így a lencsék nem is csúszhatnak hátra a „mélységbe”.

 

Tisztan

2. Tartsd tisztán a lencséket!

 

A havi viseletű, többször használatos lencsék esetében soha ne hagyd ki a lencsetisztítást! A szemész szakembered, kontaktológusod a számodra legmegfelelőbb lencséhez fogja a lencseápolási rutint kialakítani neked, amiről pontos útmutatást kapsz. Például, a lágy havi lencséknél, többfunkciós lencsetisztító folyadékot kell használni, amivel minden alkalommal, amikor kiveszed a lencséket, alaposan át kell dörzsölni őket, ezután mehetnek a friss folyadékos tárolóba. A folyadékot mindig ki kell önteni a tárolóból, miután kivettük a lencséket! Ezután a tárolókat hagyjuk megszáradni vagy töröljük ki papírtörlővel. A tárolókat javasolt 3 havonta, de legalább minden új folyadék megbontásakor cserélni.

Szeretnél minden reggel egy pár új/friss lencsét, amelyet nem kell minden nap ápolni? Kérd szemész szakemberedtől, kontaktológusodtól a napi eldobható típusú kontaktlencsét, például a MyDay® vagy a clariti® 1 day napi lencsét. Ezeket a lencséket minden este el kell dobni, és minden reggel egy új párra cserélni, így a tisztítás és a tárolás nem jelent problémát.

 

ido

3. Tartsd be az előírt hordási és lecserélési időt!

Nem javasolt "saját szabályok" szerint módosítani az előírásokat, az esetleges sérülések és fertőzésveszély miatt. Csak annyi ideig viseld naponta a lencséket, ameddig kontaktológusod szerint biztonságos, és havi lencse esetén a hordási idő se haladja meg az egy hónapot. Sem havi, sem pedig napi lencse viselése esetén nem lehet a hordási időt meghosszabbítani, rendkívül kockázatos a szem
egészségére nézve. Kontaktlencsében aludni nem szabad, kivéve, ha speciálisan erre a célra felírt lencsét kapsz szemész szakemberedtől.

 

szakember

4. Kövesd a szemész szakembered javaslatait!

Csak az általa előírt termékeket használd! A számodra választott folyadék kifejezetten ahhoz a lencsetípushoz és a szemed igényeinek megfelelően lett ajánlva, ezért folyadékot kizárólag a kontaktológusoddal egyeztetve válts. Szintén fontos, hogy tartsd be a megbeszélt időpontokat! Bármilyen kontroll időpontot is határoz meg a kontaktológusod, fontos, hogy megjelenj.

 

Higenia

5. A kontaktlencséket és tárolójukat a higiéniai előírásoknak megfelelően dobd ki!

Ne húzd le a wc-n vagy engedd le a csapba! Amennyiben lehetséges, műanyag tárolójukat gyűjtsd szelektíven.

 

Minden új dolog elsajátításához időre van szükség, de mielőtt észbe kapsz, a kontaktlencse már az életed fontos részévé válik. 

Szuper vagy! Élvezd!

 

Ebben a blogbejegyzésben semmi sem minősül orvosi szaktanácsadásnak, és nem is helyettesíti a szakemberek személyre szabott javaslatait. Kérdés esetén fordulj szemész szakorvosodhoz, kontaktológusodhoz!

Több blog poszt