Rövidlátás és okostelefon
Digitális eszközök és látásromlás

A felnőttek több mint 90%-a napi több mint 2 órán át használ digitális eszközöket. A 18-29 évesek több mint fele napi 9 (!) órát tölt digitális eszközök használatával. Az eszközök használata digitális szemfáradtságot és látásromlást is okozhat. A kutatásokból az is kiderül, az okostelefonok használata óta nőtt a rövidlátás gyakorisága.

Közeli munka a szemnek

A MarketWatch.com-on olvasható tanulmány vizsgálta az eszközhasználattal összefüggő látásproblémákat és ebből kiderült, a legnagyobb probléma, hogyan tartjuk ezeket a kisebb-nagyobb digitális eszközöket.  A londoni Focus Clinics alapítója, David Allamby szemsebész, vezette be ebben a témában a „képernyő (okozta) távollátás” fogalmát. Kutatásában rámutatott, hogy mióta 1997-ben piacra kerültek az okostelefonok, 35 százalékkal növekedett azok száma, akiknek előrehaladott rövidlátása van.

A rövidlátást örökletes tényezők, valamint a környezet kombinációja okozza, olvasható a tanulmányban. A környezeti tényezők között találjuk a „közeli munkát”, vagy az olvasás okozta stresszt, amely a szemet éri, valamint bármely közeli tárgyra való fókuszálást, mint tevékenységet.

Hogyan hat az okostelefon használata?

Az okostelefon használata nagyjából ugyanúgy hat a szemekre, mint egy könyv olvasása vagy a képernyő nézése, egy kivétellel – más a távolság a szem és a tárgy között. Amikor a telefont vagy más eszközt közel tartja valaki az arcához, az erőteljesebben kényszeríti a szemet arra, hogy a szövegre fókuszáljon, mondja Mark Rosenfield optometrista, aki már 2011-ben publikált a témában a The Journal of the American Academy of Optometry nevű folyóiratban. Ez a kényelmetlenség végül fáradtságot okozhat.

Az optometrista hangsúlyozta: Az emberek hajlamosak közelebb tartani az okostelefont az arcukhoz, mint amilyen közel egy könyvet vagy egy újságot tartanának, akár 18-20 centiméternyire is. A kicsi képernyő miatt is gyakrabban történik meg, hogy közelebbről nézzük a felületet, mint más eszközöknél.

Mi lehet a megoldás?

Mivel a rövidlátás örökletes, egyelőre nincs ismert mód a megelőzésre vagy a lelassítására. A rövidlátók szemén már 25 éves koruk előtt megtörténnek a változások.

Segíthet, ha legalább 40 cm távolságra tartjuk a szemünktől, arcunktól a digitális eszközöket, így az okostelefont is, azonban ez nem fogja szükségszerűen megakadályozni a rövidlátás kialakulását. Emellett hasznos lehet, ha szünetet tartunk az eszközök használatában és a távolra nézünk, ami nyugtatja a szemet. A nagyobb betűméret, erősebb kontraszt szintén jó megoldás lehet. A fiatalabb gyerekek látását pedig meg lehet óvni, ha csak korlátozott mértékben használhatnak okostelefont vagy tabletet és ösztönözzük őket arra, hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek során közeli és távoli tárgyakra egyaránt fókuszálniuk kell.

forrás: Marketing Morzsák

Több blog poszt