A víz alatt mindent kéknek látunk

Miért látnak élesen a víz alatt a közellátók? És tényleg a mélyben nem látszik már a vörös szín? Ezekre a kérdésekre adunk választ, nézzünk együtt szét a víz alatt!

Víz alá merülve azt tapasztaljuk, hogy életlen a látásunk. A vízben távollátók vagyunk, a közellátók viszont víz alatt élesebben láthatnak szemüveg nélkül. A gyakorlatban természetesen búvárszemüveget használnak, ekkor a szem levegővel érintkezik, és a látás élessége változatlan marad.

Minden kék

Mivel a vízben a vörös fény jobban elnyelődik, mint a kék, 8-10 m-es mélységben már nem látszik a vörös szín, 30 m mélyen a sárga sem. 50 m-en a halak és korallok színei már nem élvezhetőek, ott már minden kék, azonban ez a szín is eltűnik 400 m-es mélységben, ahol teljes a sötétség. Igaz, ilyen mélyre palackos búvár nem merül le, a rekord 270 m (Ritczler Gusztáv, az egyiptomi Blue Hole, 2006).

A látótávolság kb. uszodahossznyi
 
A látástávolságot a vízben a felkavarodó üledék, a planktonvirágzás, de akár a vízfelszínt érő eső és a hullámverés is csökkentheti. A búvárkalauzok szerint a látótávolság nyílt vízi merülés esetén 20-30 m, azaz nagyjából egy uszodahossznyi. Korallszigeteknél akár 60 m-re is ellát a búvár, mert ott nincs üledék a vízben. A barlangi merüléseknél az áramlás sem zavar, a látástávolság pedig 100 m. Tehát a több mint száz méterre levő cápát már a legjobb körülmények mellett sem látni a víz alatt. Ez a korlát a cápára is vonatkozik, de ő nem is a szemét használja nagy távolság esetén.

(Forrás: origo.hu)

Több blog poszt