Néhány gyakori szemészeti tévhit

Mindenkinek mondtak már olyanokat, hogy „ne bandzsíts, mert úgy maradsz”, vagy „ne ülj olyan közel a tévéhez, mert megvakulsz”. De vajon igazak ezek a bölcsességek, vagy csak olyan sokszor hallottuk már őket, hogy már el is hisszük? Olvasd tovább, hogy megtudod, mi az igazság ezekben az elterjedt, szemmel kapcsolatos mítoszokban:


TÉVHIT: Ha félhomályban olvasol, árt a szemednek.
HAMIS. Bár fejfájást okozhat, a szemnek nem árt, ha félhomályban olvas. Tehát ha rajtakapod a gyermekedet, amint lefekvés után a takaró alatt zseblámpával olvas, nyugodt lehetsz, mert nincs veszélyben a látása.


TÉVHIT: Ha sok répát eszel, jobb eredményt érsz el a látásvizsgálaton.
HAMIS. A sárgarépa ugyan A-vitamint tartalmaz, ami fontos a látáshoz, de sajnos attól, hogy a látásvizsgálat előtt megeszel több szál répát, nem fog változni az eredményed.


TÉVHIT: Akinek gyenge a szeme, az ne olvasson kisbetűs szövegeket, és ne végezzen aprólékos munkákat.
HAMIS. Nem fogod „elhasználni” a szemed azzal, ha újszülött unokaöcsédnek babacipőt horgolsz. Ez az elképzelés abból a tévhitből ered, hogy a szem egy izom. Pedig inkább úgy működik, mint egy kamera, aminek nem számít, hogy egy üres falról vagy egy bonyolult mintáról kell-e felvételt készítenie.


TÉVHIT: A rosszul illeszkedő kontaktlencse viselése nem árt a szemnek.
HAMIS. A rosszul illeszkedő kontaktlencse viselése nemcsak kényelmetlen, hanem károsíthatja is a szem szaruhártyáját. Ezért fontos, hogy évente legalább egyszer ellenőriztesd a szemed egy szakemberrel, aki megállapítja, hogy melyik az számodra legmegfelelőbb kontaktlencse. A CooperVision azok közé a gyártók közé tartozik, amelynél minden modalitás (kihordási idő) elérhető, ezért szinte megtalálja a számára legmegfelelőbb lencsét.


TÉVHIT: Ha kancsalít, úgy marad a szeme.
HAMIS. Ha sokáig kancsalítasz, megfájdulhat ugyan a fejed, de biztosan nem maradnak úgy a szemeid. Ha viszont a gyermeked kancsal, nem fogja kinőni. A kancsalság egy kezelést igénylő állapot, fordulj mihamarabb szakemberhez!


TÉVHIT: Ha túl közel ülök a tévéhez, károsodik a szemem.
HAMIS. Nincsen bizonyíték arra, hogy ha közvetlenül a tévé előtt ülsz, azzal ártasz a szemednek. Ha azonban azt látod, hogy gyermeked nagyon közel ül a tévéhez, az a rövidlátás jele lehet, úgyhogy irány a szakember!
A sort lehetne folytatni, de ahhoz, hogy megőrizd a szemed egészségét és az éleslátásodat, érdemes kerülni a mendemondákat és csak annak hitelt adni, amit a szemész szakembered megállapít a szemedről.

Több blog poszt