A presbyopia tünetei
Latasromlas

A presbyopia egy olyan természetes folyamat, amely egy bizonyos életkortól kezdve, jellemzően 40 éves kor felett, minden embert utolér, nem hiába hívják öregszeműségnek.

Jellegzetes tünete a közeli tárgyakra való fókuszálási képességünk fokozatos elvesztése. Az oka részben, a szemen belül, közvetlenül az írisz mögött található szemlencse rugalmasságának csökkenése. A szemlencsénk hasonló elven működik, mint egy fényképezőgép, amely a fókuszálás érdekében korrekciót végez. A kor előrehaladtával a szemlencse fokozatosan veszít a rugalmasságából, ami miatt már nem lesz képes olyan hatékonyan fókuszálni.

A hétköznapokra lefordítva ez úgy néz ki, hogy egyre távolabbról leszünk csak képesek elolvasni a könyvek vagy a mobil- és laptopképernyők betűit, mivel azok homályossá válnak. Ilyenkor ösztönösen korrigálni akarunk ezért távolabbra rakjuk a kezünkben lévő tárgyat, de ez sajnos csak ideiglenes megoldást tud nyújtani. 

latas

Kezelhető a presbyopia?

A presbyopia szerencsére egy könnyedén korrigálható látáshiba. A megelőzés a presbyopia esetében nem lehetséges, ám a látásjavítás több módszerrel is elérhető. 


Fontos azonban hangsúlyozni, hogy presbyópiáról csak 40 éves kor felett beszélhetünk. Fiatalabb korban előfordulhat a presbyopia tüneteihez hasonló panaszokat okozó más látáshiba, mint például a hypermetrópia, hétköznapi nevén távollátás.

Látásproblémák észlelése – homályos vagy torz közeli vagy távoli látás, illetve fókuszálási nehézségek esetén  mindig forduljon szakemberhez.
A presbyopia  diagnosztizálását követően többféle korrekciós lehetőség közül választhatunk

Megoldások presbyopiára

Szemüveg a presbyopia enyhítésére

A látáshiba típusától függően lehetséges, hogy csak az olvasáshoz van szükség szemüvegre. Emiatt nevezik az ilyen kiegészítőt olvasószemüvegnek. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a közelre és a távolabbra fókuszálás egyaránt nehézséget okoz. Az ilyen típusú látásproblémákra lettek kifejlesztve az ún. multifokális szemüvegek, amelyek – ahogy azt az elnevezés is sejtteti – számos fókuszponttal rendelkeznek, így bármely távolságra lehetővé teszik a megfelelően éles fókuszt. De mit tehetnek azok, akik nem szeretnek szemüveget viselni? Számukra szerencsére ma már van más lehetőség is!

Szemuveg
Lencse

Multifokális kontaktlencse a presbyopia tüneteire

A multifokális kontaktlencsék – a multifokális szemüvegekhez hasonlóan – a közeli és távoli éleslátást egyaránt elősegítik. A modern szilikon-hidrogél kontaktlencsék sokkal egészségesebbek és jóval tovább viselhetők, mint elődeik. A fejlett technológiának köszönhetően ma már a lencsék nemcsak 100%-ban légáteresztőek, de vízmegtartó-képességgel, valamint UV szűrővel is rendelkeznek – így a komfort és a szemek egészsége egyaránt fókuszban van.

Az életkor előrehaladtával bekövetkező látásromlás igen kellemetlen tünet, azonban hála az előrehaladott technológiának ma már több alternatív megoldás is létezik. A 40. életév betöltését követően érdemes időpontot foglalni egy optometristához vagy szemorvoshoz – mert habár a megelőzés sajnos nem lehetséges, de a presbyopia korai felismerésével és korrigálásával elkerülhetők az olyan kellemetlen tünetek, mint a homályos látás és a fejfájás.

A cikk nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel optometristáját vagy szemorvosát!

Több blog poszt