Kids smiling

Fontos, hogy gyermekünk rendszeresen részt vegyen szemvizsgálaton. A látásnak kiemelten fontos szerepe van abban, hogy gyermekünk hogyan ismeri meg a világot. Vajon milyen korán kell elkezdenünk foglalkozni a gyermekünk szemének egészségével?
A gyermekeknek már kora gyermekkorukban, akár 1 évesen át kell esniük az első átfogó szemvizsgálaton. Függetlenül mások ajánlásától, a vizsgálatot kétévente praktikus megismételni. A szakember által végzett szemvizsgálat fontos, még akkor is, ha például iskolakezdés alkalmával részt vesz a gyermek szűrővizsgálaton. A szűrővizsgálat a látásélességre, a látás tisztaságára terjed ki, de az egészséges szem ennél többet jelent.
A látás további területei, mint például a színlátás, a fókuszálás, a szemmozgások vizsgálata, tompalátás diagnosztizálása nagyon fontos, így a mélyrehatóbb vizsgálat szükségszerűsége nem hanyagolható el akkor sem, ha a gyermekünk kiváló látásélményről számol be.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy megőrizhessük gyermekünk szemének egészségét


Kövessük figyelemmel azt, hogy gyermekünk hogyan néz dolgokra. Jelek, amik arra utalnak, hogy látásprobléma miatt szükséges lehet a szemvizsgálat: A gyermek túl közel ül a tévéhez, vagy túl közel tartja a könyvet, a játékot a szeméhez – így próbálja természetesen kompenzálni a hiányosságot.
Kancsalság, vagy a kényelmetlenség más jele, mint a szem gyakori dörzsölése, szokatlan fényérzékenység, szokatlan fejtartás bizonyos dolgokra fókuszáláskor, szintén intő jelek. Koordinációs problémák. A szem-kéz-láb mozgás összehangoltságának csökkenése, hiánya aktív tevékenység, biciklizés, labdázás közben szintén utalhat látásproblémára Szokatlanul alacsony figyelem vagy érdeklődés mutatása. Az alacsony figyelem és koncentráció az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jele, de ezek a tünetek együtt járnak látásproblémákkal is. A fiatalkori látásprobléma könnyen elősegítőjévé válhat az elsősorban közeli foglalatosságokra – olvasás, rajzolás - irányuló érdeklődés elvesztésének.
A szemészorvosnál tett első látogatást megelőző időszak akár nyugtalansággal is eltöltheti a gyermekünket. Előzzük meg a kényelmetlenséget, az esetleges prekoncepciók kialakulását! Készítsük fel a gyermekünket a közelgő eseményre néhány apró trükkel:

  • Keressünk olyan mesét, történetet, amiben a résztvevők orvoshoz mennek.
  • Találjunk ki a vizsgálat folyamatához hasonló tevékenységet, például egy kép előtt ülve beszélgessünk a tartalmáról, mint ahogyan a szemész fog a vizustábláról.
  • Nyugtassuk meg a gyermekünket arról, hogy az orvos kérdéseire nem tud rossz választ adni.
  • Törekedjünk arra, hogy az első lépés sikeres legyen és gyermekünk a jövőben pozitívan, az egészségtudatos élet részeként tekintsen a szemész szakemberre és a szemvizsgálatra.
Több blog poszt