A fuzáriumgomba és a kontaktlencsék

Óvintézkedések

A fuzáriumgomba szinte mindenhol megtalálható: a növényekben, a levegőben és a talajban is. Ezt a gombát köznapi néven penészként emlegetik.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Intézményeinek Nemzeti Orvostudományi Könyvtára szerint „a fuzáriumgomba... képes lokalizált, fokálisan invazív vagy kiterjedt betegségeket okozni. A kórokozó általában a legyengült immunrendszerű egyéneket támadja meg. Ritkán érkezik jelentés egészséges immunállapotú egyéneket ért fertőzésről.”*

A fuzáriumfertőzés ritka. Ha azonban előfordul, általában a legyengült immunrendszerű embereket érinti.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság jelentése szerint a súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkező és erős fuzáriumfertőzésnek kitett betegek kilátásai rosszak. *

Védekezés a fuzáriumgomba okozta megbetegedések ellen

Ahogyan az Amerikai Mikrobiológiai Társaság rámutat, „kevés információ áll rendelkezésre a gazdatest fuzáriumgomba elleni védekezéséről; az invazív fuzáriózis sok jellemzőn osztozik az invazív aszpergillózissal és más invazív gombás fertőzésekkel”.

A test immunrendszere alapvetően bármilyen gombafertőzés elleni védekezésben nagy szerepet játszik.*

Fuzárium keratitisz: mi ez?

Ha a szemről van szó, a fuzáriumgomba fertőzése a fuzárium keratitisz. A keratitisz az Amerikai Járványügyi és -megelőzési Központ (CDC) meghatározása szerint a szaruhártya (a szemet fedő áttetsző kupola) gyulladása.

A gombás keratitisz számos módon elkapható. A CDC magyarázata szerint ezek az alábbiak:

 • a szem traumája, különösen, ha növény okozta, például tüske vagy faág;
 • egy mögöttes szembetegség;
 • legyengült immunrendszer (ahogyan arról már szó volt);
 • kontaktlencse-viselés, és a használatukra vonatkozó előírások be nem tartása.

Fuzárium keratitisz: lehetséges okok és tünetek

Habár ritka, a fuzárium keratitiszt az alacsony szintű higiénia is okozhatja a kontaktlencse-használat esetén. Ennek megelőzésére érdemes mindig betartania az alábbiakat, ha lencsét visel:

 • Kövesse a lencse ápolására és a csereperiódusra vonatkozó utasításokat, amelyeket a szemész adott Önnek.
 • Mielőtt megérintené kontaktlencséit, alaposan mossa meg a kezét illatanyagmentes szappannal, majd törölje szárazra egy pihementes törülközővel.
 • Legalább háromhavonta egyszer cserélje le a kontaktlencsetartó tokot.
 • Szemfájdalom, vörös szemek és fokozott könnyezés, illetve megnövekedett fényérzékenység esetén azonnal keresse fel szemészét.

A kezeletlen fuzárium keratitisz súlyos látáskárosodást okozhat, például látásvesztést vagy vakságot is. Ne kockáztasson azzal, hogy kényelmesen kezeli a kontaktlencse ápolását és a higiéniát.

A fuzárium keratitisz kezelhető, ha időben észlelik. Ez helyileg alkalmazott gombaölő szerekkel vagy szükség esetén műtéti beavatkozással lehetséges.

A fuzárium keratitisz kockázatának csökkentése érdekében alaposan fertőtlenítse a kontaktlencsét.

A szemész szakorvos kontaktlencse-ápolással kapcsolatos tanácsainak betartásán kívül az alábbi ajánlások segítségével is csökkentheti a fuzárium keratitisz típusú fertőzés kockázatát:

 • Mindig dörzsölje és öblítse át a kontaktlencséket tisztításkor, még akkor is, ha „dörzsölésmentes” tisztítóoldatot használ.
 • A kontaktlencsét soha ne tisztítsa csapvízzel vagy nyállal – kizárólag az ajánlott fertőtlenítőszert használja, és kövesse a használati utasításokat.
 • Szemfájdalom vagy vörös szemek esetén azonnal távolítsa el a kontaktlencsét, és keresse fel szemészét.

Ahogy említettük, a fuzárium keratitisz ritka, de előfordulhat.

Amikor felkeresi szemész szakorvosát, figyeljen oda a tanácsaira a kontaktlencsék tisztása és ápolása kapcsán, és fogadja is meg azokat. Az útmutatásoknak oka van. Tartsa be őket, és segíthet megóvni látását.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk