Könnycsatorna-elzáródás

Ha látott mostanában bömbölő kisbabát – vagy csak egy megható filmet –, jól tudja, hogy a könnyek néha a szemből kicsordulva lefolynak az arcon.

Vannak azonban olyan könnycsatornáink is (vagyis nazolakrimális csatornáink), amelyek az orron keresztül vezetik el a könnyeket. Ezek a könnycsatornák okozzák az orrfolyást, amikor sírunk, vagy amikor a szem egy allergiás reakció hatására könnyezni kezd.

Ha ezek a könnycsatornák elzáródnak, az problémát jelent. Tekintsük át, mi okozza a könnycsatorna elzáródását, hogy ilyenkor mi történik, valamint az állapot kezelését.

Mi okozza a könnycsatorna elzáródását?

A könnycsatornák különböző okok miatt záródhatnak el.

Veleszületett elzáródás: az újszülöttek egyötöde elzáródott könnycsatornával születik. Ezt okozhatja a fejletlen vagy abnormális könnycsatorna, vagy esetleg fejlődési rendellenességek az arc és a koponya felépítésében.

Időskori könnycsatorna-szűkület: idősebb korban a könnycsatornák nyílása összeszűkülhet, így növekszik az elzáródás esélye.

Fertőzés és gyulladás: a könnycsatorna, a szem és az orr fertőzése, illetve gyulladása a könnycsatornák elzáródását okozhatja. A könnycsatorna-elzáródás maga is okozhat fertőzést és gyulladást.

Arcsérülések és -traumák: bármely olyan sérülés a könnycsatorna elzáródását okozhatja, amely hatással van a könnycsatornákra vagy az azokat körülvevő csontozatra.

Daganatok, ciszták és kövek: a könnycsatorna elzáródását okozhatja tumor vagy más kinövés is.

Ahogyan láthatja, a könnycsatorna-elzáródás számos tünetet okozhat, ám mögöttes okokra is utal. A szemével kapcsolatos problémákról minden esetben konzultáljon szemész szakorvosával, hogy azonnali figyelmet és ellátást kaphasson.

A könnycsatorna-elzáródás tünetei

A könnycsatorna-elzáródás és az abból fakadó fertőzések számos tünetet okozhatnak. Ezek többek között:

  • rendkívüli mértékben könnyező szem;
  • visszatérő gyulladás és fertőzés (a fertőzések a könnycsatorna-elzáródás kiváltó okai és következményei is lehetnek);
  • váladéklerakódás és váladékozás;
  • a belső szemzug fájdalma és duzzanata;
  • homályos látás;
  • véres könnyek.

A szemész értékelni és tesztelni tudja, hogy a könnycsatorna nincs-e elzáródva, és segít felmérni a kezelés lehetőségeit.

A könnycsatorna-elzáródás kezelése

A könnycsatorna-elzáródás kezelésének legalkalmasabb módja attól függ, hogy mi okozza az elzáródást. A szemészek elsőként a legenyhébb beavatkozással járó lehetőséget ajánlják, és segítenek felmérni, mi működik az Ön esetében, valamint mikor érdemes más lehetőségeket kipróbálnia.

Íme néhány elterjedt módszer a könnycsatorna-elzáródás kezelésére.

Újszülöttek könnycsatorna-elzáródása

Sok újszülött esetén a könnycsatorna-elzáródás egy éven belül magától elmúlik. Egyes esetekben azonban szükség van a kezelésre. Az újszülöttek könnycsatorna-elzáródásának kezelésére szolgáló első módszer a tágítás (a könnycsatorna enyhe szétnyitása), szondázás és átmosás. Ha ez nem működik, a szemészek időnként egy felfújható ballonnal tágítják tovább a könnycsatornát.

Felnőttek könnycsatorna-elzáródása

A felnőttek könnycsatorna-elzáródása általában szűkület vagy más probléma jele, amely nem oldódik meg magától. Az első kezelési módszer ugyanaz, mint a kisbabák esetén: tágítás, szondázás és átmosás.

A kisebb beavatkozással járó kezelésre nem reagáló esetekben fennálló műtéti lehetőség a sztent behelyezése és az intubáció. Ekkor egy behelyezett cső tartja nyitva a nazolakrimális csatornát.

Mint minden esetben, tüneteivel és aggályaival keresse fel szemész szakorvosát. A szemész feladata szemei rendszeres ellenőrzése, ügyelve az esetleges problémákra, ugyanakkor a rendszeres vizsgálatok között előforduló problémák értékelése és segítségnyújtás is a legjobb kezelési lehetőség kiválasztásában.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk