Mi a lusta szem?

A lusta szem kifejezés arra utal, hogy a két szem nem képes egyszerre ugyanoda nézni. Ez általában a tompalátás (ambliópia) tünete, amikor az egyik szem jelentős látásvesztéssel küzd, illetve néha a kancsalságé (sztrabizmus), amely gyakori szemprobléma.

Tekintsük át, milyen hatással van a látásra a tompalátás és a lusta szem, illetve jellemzően milyen korrekciót és kezelést alkalmaznak az esetükben.

Lusta szem és tompalátás: mi a különbség?

Két fő látáshiba létezik, amely lusta szemként jelenik meg:

A tompalátás egy fejlődési probléma a szem és az agy kapcsolatában: az agy gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információkat. A tompalátás nem kifejezetten a szem problémája, habár okozhat ilyen gondokat, és okozhatják is ilyen problémák.

A kancsalság vagy a „keresztbe álló szemek” kifejezés arra a jelenségre utal, amikor a szemek nem tudnak egy irányba nézni: a szemeket körülvevő és a fókuszálást segítő hat izom nem tud megfelelően együttműködni. Ez a tompalátás oka és hatása is lehet.

Milyen hatással van a látásra a lusta szem?

A lusta szem leggyakoribb tünete, hogy a két szem nem ugyanoda néz. Ez azonban súlyos látásproblémákat is okozhat:

  • a látásélesség gyors romlása a lusta szemben, ha nem korrigálják, és a szem egyre kevésbé van használatban;
  • a binokuláris látás elvesztése, amely a mélységérzékelés elvesztésével is jár;
  • a látásvesztés megnövekedett kockázata az erősebb szemben, mivel a mindkét szemre jellemző látásproblémák először az erősebb szemben jelennek meg.

Mi okozza a lusta szemet?

A tompalátás azért következik be, mert a szem és az agy közötti kapcsolat gyenge vagy fejletlen.

Ennek a leggyakoribb oka a kancsalság. Ha a szem izmai nem képesek megfelelő összhangot tartani a szemek között, különösen a fejlődési időszakban, az agy különböző képet kap a két szemből. A zavar feloldása érdekében az agy szisztematikusan figyelmen kívül hagyja az egyik képet. Így az adott szemet nem használjuk, az agy megfelelő területe pedig fejletlen marad.

További gyakori ok, ha a fénytörési hiba (rövid-/távollátás vagy szemtengelyferdülés) nagyobb az egyik szemben. Ez is különböző jelekhez vezet, majd az egyik szem elsőbbségéhez, amelynek hatására az agy figyelmen kívül hagyja a másik szem képét.

Bármi, ami ilyen jellegű egyenlőtlen látást idéz elő, tompalátást is okozhat. Ide tartozik a gyermekkori hályog, a homályos szemlencse, az alak-, illetve méretbeli eltérések, valamint más anatómiai vagy szerkezeti hibák.

A tompalátás kezelése

Minél korábban felfedezik és kezelik a lusta szemet, annál nagyobb az esély a sikerre. Azonban felnőtteknél is eredményes lehet a lusta szem kezelése, különösen erős motiváció és elkötelezettség esetén. A tanulmányok észrevehető fejlődést mutattak ki az idősebb betegek gyengébb szemének látásélességében, habár gyakran lassabb ütemben, kisebb mértékben és kisebb kiterjedéssel.

A tompalátás korrekciójának két lépése van, amelyek közül az első a lusta szem kezelése:

1. lépés: A látásproblémák korrekciója

Elsőként a látáshibákat, például a hályogot és a fénytörési hibákat kell javítani. Ez gyakran egészen egyszerűen, rövid- vagy távollátásra való szemüveg felírásával megoldható. Enyhe esetekben időnként a gyengébb vagy lusta szem korrekciója is elég.

2. lépés: A szem-agy kapcsolat helyreállítása

A legtöbb esetben a szemész lefedi az erősebb szemet, arra tanítva az agyat, hogy felismerje a tompa vagy lusta szemből érkező képet. Ez megoldható tapasszal vagy a látást átmenetileg elhomályosító szemcseppel.

Szemizomműtét

Időnként a tompalátás korrekciójával sem javítható ki a kancsalság, amely a szemek összehangolatlanságát okozza. Ilyenkor segíthet a szemizomműtét egyes izmok megerősítése vagy gyengítése érdekében. A sebész vagy kimetsz (megrövidít) egy izmot, megerősítve azt, vagy hátrahelyezi a tapadását, így gyengítve az izmot.

Szemgyakorlatok

Az esetek kis számában a konvergencia nehézségéből fakadó enyhe kancsalság (amikor a szemek nehezen fordulnak át, hogy közeli tárgyakra fókuszáljanak) korrigálható a szemizom tornáztatásával. Az ilyen szemgyakorlatok közé tartozik az összetérítő szemmozgás egy ceruza segítségével és a számítógépes látásterápia.

Ne feledje, hogy minél korábban kezeli a lusta szemet, annál nagyobb a siker esélye. Ha bármikor problémát tapasztal a szemével vagy a látásával, a lehető leghamarabb keresse fel szemész szakorvosát.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk