Mi az asztigmia?

Az optometrista azt mondta, hogy Ön asztigmiás? Lehetséges, hogy egy családtagról van szó, vagy esetleg Ön tapasztalja az asztigmia tüneteit (mint például homályos látás, fejfájás, a szem gyors elfáradása), amikor közeli és távoli tárgyakra néz?

Valószínűleg már rengetegszer hallotta ezt a kifejezést. De mi is ez pontosan?                      

A népnyelvben előfordul, hogy  -tévesen-“szemtengelyferdülés” –nek hívják. Az asztigmia, a “rövidlátás” ( myopia ) és a “távollátás” ( hypermetropia ) után a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba.  Mivel a magyar nyelvben nem létezik  érzékletes magyar megfelelő – fordítás –  az ilyen típusú látásprobléma megnevezésére,  így a továbbiakban is a görög eredetű asztigmia elnevezést használjuk.

Hogyan lesz valaki asztigmiás?

Az egyszerű magyarázat az, hogy az asztigmiás szem szaruhártyája,( ritkább esetben a szemlencse felszíne) nem tökéletesen gömb felszínű, hanem olyan, mintha egy labdát két ujjal összenyomnánk, így az egyik átmérő irányában domborúbb, a másik átmérő irányában kevésbé domború felszínt kapunk ( mint például egy “rögbi labda” ).

Az eltérő görbületű felszíneken áthaladó fénysugarak eltérő módon (az erősebb görbületű, vagy domborúbb tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű, vagy kevésbé domború tengely irányában áthaladó sugarak hátrébb) egyesülnek gyűjtővonalakká.  Így a látott kép homályosan jelenik meg, és ez az oka a legygyakrabban említett tünetnek, a homályos látásnak távolra- és közelre nézéskor is.  Ellentétben a nem asztigmiás szemmel, ahol a látószervbe érkező fénysugarak egy pontban találkoznak ( képeződnek le ).

Az asztigmiás gyerekek és felnőttek nehezen olvassák el a szövegeket, továbbá nehezen látják a finom részleteket a közeli és a távoli tárgyakon.

Az állapot pontos eredete nem ismert. Az örökletesség azonban egy nagyon fontos tényezőt  jelent a kialakulásában. Ha homályos a látása, érdemes mielőbb látásvizsgálaton résztvenni, és családtagjainak is ezt javasolni. Mert elképzelhető, hogy szülei vagy más rokonai is hasonló, látással kapcsolatos problémáktól  szenvednek.

Az asztigmia minden esetben örökölt? Nem, időnként a szemet ért trauma is kiválthatja. Létezik ezenkívül egy olyan rendellenesség, amelynek hatására a szaruhártya kúp alakúvá válik, ez a keratokónusz. Ez súlyosabb és folyamatosan változó – növekvő -asztigmiát okoz, amely speciális kontaktlencsével vagy műtéttel kezelhető, ám ez ritka eset.

Akár kisebb fokú, akár nagyobb fokú asztigmiája van, valamilyen típusú látásjavító eszközre szüksége lesz a tiszta látás érdekében. Szerencsére az asztigmia legtöbb formája egyszerűen korrigálható, megfelelő látásjavjtó eszközökkel.

Az asztigmia észlelése

Közelre és távolra is gyengén lát? Mi a helyzet a gyakori fejfájással? Keresse fel szemész szakemberét. A homályos látás nem jelenti automatikusan, hogy asztigmiás. Valami másra is utalhat. Emiatt is fontos a rendszeres látásellenőrzés!

Az optometrista, vagy szemész szakorvos, néhány gyors (és fájdalommentes) vizsgálat segítségével meg tudja állapítani, hogy Önnek van-e asztigmiája, és javasolni fogja az Ön életviteléhez  leginkább megfelelő optikai eszközt,látásának javítására.

Ha homályos látást tapasztal, foglaljon időpontot, hogy átbeszélhessék a lehetőségeit.

Az asztigmia kezelése

Ahogyan említettük, az asztigmia legtöbb formája egyszerűen kezelhető. Számos korrekciós lehetőség áll a rendelkezésére. Ezek közül néhány:

  • szemüveg;
  • kontaktlencse;
  • lézeres látásjavító szemműtét

Ne feledje, nem minden lehetőség egyenértékű, ha az asztigmia korrekciójáról beszélünk. Ha már elmúlt 40 éves, multifokális vagy bifokális lencsékre lehet szüksége.

Konzultáljon optometristájával, szemész szakorvosával, hogy megállapíthassák, melyik lehetőség a legjobb Önnek!

Kontaktlencsék asztigmiára

Az asztigmiás betegeknek  tórikus ( vagy más néven cillinderes)  kontaktlencsét írnak fel látásjavításra.

Ezek az asztigmia korrekciójára szolgáló kontaktlencsék az alsó részükön egy megvastagított zónával ( úgynevezett  prizma ballaszttal ) rendelkeznek, hogy megfelelő stabilitásuk legyen viselés közben. Ilyen módon kiszámítható illeszkedést biztosítanak, és hozzájárulnak a jobb látásélmény, egyszerű illesztés és rövidebb vizsgálati idő eléréséhez

Ha tehát a szemész a „tórikus” szót említi, tudni fogja, az mit jelent a kontaktlencsék világában.

A látásvizsgálat során felmerült kérdéseit a kontaktlencsék típusával kapcsolatos igényeit (pl. napi, vagy kiterjesztett viselési idejű kontaktlencse, stb.) bátran tegye fel, a kontaktológus azért van, hogy segítsen.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel  optometristáját, vagy szemész szakorvosát.

Több cikk