Southampton, Egyesült Királyság, 2017. június: A budapesti Semmelweis Egyetem két hallgatója, Gulyás Tímea és Istvánfi Kinga magyar kutatók más európai országokból érkező csapatok mellett bejutottak a CooperVision FORCE Az Év Hallgatója elnevezésű versenyének idei döntőjébe.

A FORCE (Future Ocular Research Creativity Event, azaz: „Jövőbeli Szemészeti Kutatás Kreativitás Rendezvény”) döntőjére a CooperVision Innovációs Központjában került sor Budapesten, május 19. és 20. között. A rendezvényen kilenc ország hallgatói csapatai és oktatói vettek részt.

A 2017-es FORCE Az Év Hallgatója idei nyertesei: Alessandra Rossi és Sara Picarazzi az olaszországi Milano-Bicocca Egyetemről. A Silvia Tavazzi szakmai vezetése alatt dolgozó csapat azt vizsgálta, hogyan szívódik fel a szemhéjfesték a lágy kontaktlencsékbe. A kozmetikumok felszívódása a vártnál nagyobb mértékű volt, és a különféle kontaktlencse alapanyagok eltérően léptek kölcsönhatásba a kozmetikumokkal.

A verseny győztesei mellett két másik döntős csapatot is külön elismerésben részesítettek kutatásukért: a lengyel Malgorzata Hadzickát a poznani Adam Mickiewicz Egyetemről, továbbá a cseh Marie Kodetovát és Barbora Hráčkovát a brnói Masaryk Egyetemről.

A Dr. Tapasztó Beáta szakmai vezetése alatt dolgozó magyar döntősök, Kinga és Tímea a szemszárazsági kontaktlencse kérdőív (CLDEQ) segítségével vizsgálták meg a környezeti tényezőknek a szemszárazság tüneteire kifejtett hatását a kontaktlencse-viselők körében. Eredményeik szerint szignifikánsan magasabb arányban tapasztalták ezeket a tüneteket azok, akik reggelenként szemszárazságot éreznek, és akik orális fogamzásgátlót szednek.

A CooperVision FORCE Az Év Hallgatója döntősei: Gulyás Tímea (balra) és Istvánfi Kinga témavezetőjükkel, Dr. Tapasztó Beátával (középen).

A FORCE a kontaktlencsék témájában évente megrendezésre kerülő verseny, amelyben európai egyetemek és főiskolák legjobb hallgatói mérhetik össze tudásukat. A hallgatókat felkérik, hogy vállaljanak egy kutatási projektet egy általuk választott, kontaktlencsékhez kapcsolódó témában, és mutassák be az eredményeiket.

Az egyes országok nyertesei továbbjutnak a FORCE európai döntőjébe, ahol esélyük nyílik arra, hogy elnyerjék a CooperVision FORCE Az Év Hallgatója díjat. A díj egy utazást és szállást is tartalmazó teljes kiküldetési csomag egy kontaktlencse-iparág területén megrendezésre kerülő nemzetközi találkozóra.

Idén a következő hallgatók és témák jutottak be az ötödik európai FORCE döntőbe:

  • Andrea Alcaraz Cáceres, Alicantei Egyetem, Spanyolország

Témavezetők: Dr. María del Mar Seguí Crespo és David Piñero Llorens

Az életminőség értékelése és látófunkcióval való összefüggése multifokális kontaktlencsét viselő presbióp pácienseknél.

  • Małgorzata Hadzicka, Adam Mickiewicz Egyetem, Poznań, Lengyelország

Témavezető: Dr. Magdalena Grajek

A kontaktlencse hatása a szem ultraszonográfiás mérési eredményeire.

  • Ambreen Saira Hussain, Glasgow Caledonian Egyetem, Egyesült Királyság

Témavezető: Dr. Louise Madden

A kontaktlencse alapanyagának hatása az in vitro nedvesíthetőségre kedvezőtlen környezeti körülmények között.

  • Gulyás Tímea és Istvánfi Kinga, Semmelweis Egyetem, Budapest, Magyarország

Témavezető: Dr. Tapasztó Beáta

A kontaktlencse-viselés okozta száraz szem.

  • Marie Kodetová (előadó) és Barbora Hráčková, Masaryk Egyetem, Brno, Cseh Köztársaság

Témavezető: Dr. Pavel Beneš

Vajon mindent helyesen végeznek a lágy kontaktlencsét viselők?

  • Alessandra Rossi és Sara Picarazzi (előadó), Milano-Bicocca Egyetem, Olaszország

Témavezető: Silvia Tavazzi

Szemhéjfesték-polimer interakciók lágy kontaktlencséknél: összehasonlító vizsgálat.

  • Linda van Hees és Jennifer Meerding, Hogeschool Utrecht, Hollandia

Témavezető: Jeroen Mulder

A modern digitális életmóddal összefüggő száraz szem szindróma és asztenópia.

  • Julie Vaulot, Ecole Française Supérieure des Opticiens, Lyon, Franciaország

Témavezető: Bérenger Roca

A szaruhártya excentricitásának hatása a corneo-sclerális profil mérésére.

  • Johan von Unge és Sebastian Mogahied, Karolinska Intézet Stockholm, Svédország

Témavezető: Dr. Anna Lindskoog-Pettersson

A corneális csúcs, a látótengely és a pupilla középpontjának hatása a decentrált kontaktlencsék fontosságára.

 

A projekteket bíráló kutatók és klinikusok: Pascale Dauthuile (a Kontaktlencse-Szakértők Szövetségének elnöke, Franciaország), Elena García Rubio (Nemzeti Optometriai Intézet, Madrid, Spanyolország), Dr. Eef van der Worp (Maastrichti Egyetem, Hollandia), valamint a bizottság elnöke, James Wolffsohn professzor (Astoni Egyetem, Egyesült Királyság).

A pályázatokat klinikai vizsgálatok, klinikai szemlecikkek, illetve esettanulmányok formájában nyújthatták be a versenyzők. A projekteket a bizonyítékok és a fontosság, valamint a prezentáció minősége és érthetősége alapján értékelték. Ez volt az első olyan év, amikor a döntősök választásuk szerint az anyanyelvükön is bemutathatták munkájukat.

A bírálók nevében Wolffsohn professzor adta át a díjakat, aki elmondta, hogy a bizottság sokat tanult a prezentációkból. Minden csapat elismerést érdemel a döntőbe jutásért.

– Kinga és Tímea nagy mintaszámú vizsgálatot végzett egy érdekes témában, nagyszerű szakirodalmi alátámasztással és részletes statisztikával.

Tapasztalataikról így számolt be Tímea:

– Egyetemi tanulmányaink során szeretnénk mindazt megtanulni, amit csak lehet. Az a tervünk, hogy gyakorló optometristák, illesztők legyünk, majd folytassuk tanulmányainkat és prezentációinkat.

Eljött a 2016-os FORCE Az Év Hallgatója is, a lengyel Izabela Garaszczuk a Wroclawi Műszaki Egyetemről, hogy beszámoljon a díj elnyerése óta eltelt évéről. Izabela csatlakozott a Szemszárazság Európai Hálózata (European Dry Eye Network, EDEN) nevű projekthez, és jelenleg a spanyolországi Valenciai Egyetem PhD hallgatója. Számos nemzetközi találkozón vett részt, és a jövő hónapban a Brit Kontaktlencse Társaság 40. klinikai konferenciáján fogja bemutatni munkáját.

– A FORCE önbizalmat adott a munkám bemutatásához, ami nagy ugrást jelentett a jövőbeli karrierem szempontjából – mondta. – Rájöttem, hogy folytatni szeretném a kutatást, és a FORCE erősen ösztönzött arra, hogy felismerjem, mit is szeretek igazán a legjobban.

A CooperVision FORCE-ról

A CooperVision FORCE (Future Ocular Research Creativity Event, azaz: „Jövőbeli Szemészeti Kutatás Kreativitás Rendezvény”) pályázatait minden évben tavasztól kezdődően lehet benyújtani. A hallgatóknak ezt követően elegendő idő áll a rendelkezésükre munkájuk megtervezéséhez és benyújtásához egyetemük és főiskolájuk részére. A legsikeresebb regionális jelöltek bejutnak a FORCE döntőjébe. További információért forduljon a CooperVision szakmai szolgálatához.

A CooperVision vállalatról

A CooperVision, a The Cooper Companies, Inc. (NYSE:COO) egyik szervezeti egységeként a világ egyik vezető lágykontaktlencse-gyártó vállalata. A Vállalat havi, kéthetes és napi kihordású kontaktlencsék teljes választékát gyártja, korszerű alapanyagokból és kiváló optikai kialakítással. A CooperVision hosszú múltra tekint vissza a legnagyobb kihívást jelentő látásproblémák, például az asztigmia és presbiópia megoldását illetően, és a szférikus, tórikus és multifokális termékek létező legteljesebb választékát kínálja. Az innovatív termékek és az illesztők célzott támogatásának ötvözésével a vállalat frissítő perspektívát hoz a piacra, valódi előnyöket teremtve a vásárlók és a lencseviselők számára. Bővebb információért látogasson el a www.coopervision.com weboldalra.

A The Cooper Companies vállalatról

A The Cooper Companies, Inc. (a továbbiakban: „Cooper”) egy orvosi eszközöket gyártó világcég. Részvényeivel szabadon kereskednek az NYSE tőzsdén (NYSE:COO). A Cooper elkötelezett az iránt, hogy Quality of Life Company™ (életminőség-tudatos vállalat) legyen, amely a részvényesi értékek biztosítására összpontosít. A Cooper két üzleti egység formájában működik: CooperVision és CooperSurgical. A CooperVision frissítő perspektívát kínál a látásgondozás terén, és elkötelezte magát aziránt, hogy a kontaktlencse-viselők számára kiváló minőségű termékek széles választékának fejlesztését végezze, mindemellett pedig kiemelt figyelmet fordítson az illesztők támogatására. A CooperSurgical elkötelezett a családok egészségének javítása iránt, ezt szolgálják a nők egészségére, a termékenységre és a diagnosztikára összpontosító szolgáltatások, illetve a változatos termékkínálat. A Cooper székhelye a kaliforniai Pleasantonban található. A vállalat alkalmazottainak száma jelenleg meghaladja a 10 000 főt, termékeit pedig több mint 100 országban értékesítik. Bővebb információkért kérjük, látogasson el a www.coopercos.com weboldalra.