Tévhitek a kontaktlencsékről

Hátracsúszhat-e a kontaktlencse a szemem mögé?

Nem. Elképzelhető, hogy a kontaktlencse elmozdul a helyéről, és fölcsúszik a felső szemhéj alá. Ne ess kétségbe, onnan könnyen eltávolítható: használj szemcseppet, majd a zárt szemhéjadon keresztül óvatosan masszírozd lejjebb, ahonnan már a szokott módon kiveheted.

 

Van korhatára a kontaktlencse viselésnek?

Alapvetően nincs, terápiás célokra már csecsemőkorban is használják. Erről minden esetben konzultálj szemész szakembereddel!

 

Akkor is lehet kontaktlencsém, ha multifokális szemüveget hordok?

Igen, a presbyopiát, azaz öregszeműséget az úgynevezett multifokális kontaktlencsék korrigálják, mint a clariti 1 day vagy a Biofinity multifocal kontaktlencsék. Ezeket úgy alakították ki, hogy a lencse egyes részei távolra, más részei pedig közelre biztosítanak éles látást.

 

Asztigmiám van, lehet kontaktlencsém?

Igen! Az asztigmia korrigálására szolgáló kontaktlencséket „tórikus lencséknek” hívják. Ezek a szférikus lencsékkel ellentétben két különböző korrekciót tesznek lehetővé: egyrészt az asztigmiát, másrészt a rövidlátást/távollátást korrigálják. Tórikus lencsék például a clariti 1 day torica MyDay toric vagy a Biofinity toric.

 

Lehet kontaktlencsében aludni?

Nem ajánlott kontaktlencsében aludni. Vannak olyan lencsék, mint például a Biofinity, ami alkalmas erre, de csak alkalomszerűen, kivételes esetekben élj vele, és konzultálj róla a szemész szakembereddel!

 

Akkor is ki kell cserélnem a kontaktlencséimet az előírt ütemezés szerint, ha úgy érzem, hogy még jók?

Igen. A kontaktlencsét az előírt gyakorisággal kell cserélni, ellenkező esetben akár szövődményeket is okozhat!

 

Itt még többet tudhatsz meg a kontaktlencsékről,

Több blog poszt