A CooperVision cikkében leszámol a kontaktlencséket övező gyakori, alaptalan tévhitekkel és mítoszokkal.

Vannak, akik félnek a kontaktlencsék használatától, aminek legfőbb oka, hogy több olyan olyan tévhit is kering a kontaktlencsékkel kapcsolatban, ami teljesen alaptalan. Gyakori félelem például, hogy a lencsék felhelyezésekor bele kell nyúlni a szembe. Az alábbiakban igyekszünk tisztázni az elterjedt mítoszokat.

“A kontaktlencse viselése kényelmetlen”

Ha a számodra megfelelő típusú kontaktlencsét az előírásokat betartva használod, akkor a lencseviselés kényelmes, viselete pedig kellemes. Normális esetben egyáltalán nem is érzed a lencséket, de ha csak nemrégiben kezdtél el kontaktlencsét hordani, egy kis időbe telhet, amíg teljesen meg tudsz feledkezni napközben a lencsékről.

Ha bármilyen kényelmetlenséget tapasztalsz kontaktlencse-viselés közben, fordulj kontaktológusodhoz!

Ha nem megfelelő módon használod a kontaktlencsét, szemszárazságban, vagy valamilyen szembetegségben szenvedsz, akkor szemeidben kényelmetlen, smirglis érzés vagy irritáció jelentkezhet, akár használsz kontaktlencsét, akár nem.

Ha bármilyen kényelmetlenséget tapasztalsz kontaktlencse-viselés közben, az nem természetes, de megszüntethető, ezért fordulj szemészedhez segítségért! Amennyiben fájdalmat, erős szempírt, látásromlást vagy fényérzékenységet észlelsz, haladéktalanul távolítsd el a kontaktlencséket és fordulj kontaktológusodhoz útmutatásért!

“A kontaktlencse felhelyezéséhez bele kell nyúlnom a szemembe”

Ez az egyik legalapvetőbb, természetes félelme azoknak, akiknek még nem volt kontaktlencséjük. Valójában nem kell belenyúlni a szembe a kontaktlencse felhelyezése és kivétele során, hanem csak a mutatóujjad segítségével rá kell helyezned a lencsét a szemedre, ami nem jár fájdalommal.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a kontaktlencsék viselése előtt a kontaktológus szakember minden esetben megtanít arra, hogyan kell biztonságosan felhelyezni és kivenni a lencséket, a műveletet pedig rövid idő alatt meg lehet szokni, így hamar a napi rutinod része lesz.

“A lencse becsúszhat a szem mögé”

Ez nem lehetséges. A kezdő lencseviselők gyakran aggódnak amiatt, hogy a lencse esetleg becsúszik a szemük mögé, ettől azonban senkinek nem kell tartania, ugyanis ez anatómiailag nem lehetséges, mivel a szemet borító kötőhártya megakadályozza ezt. Az elképzelhető, hogy a kontaktlencse elmozdul a helyéről, de az esetek nagy részében magától vissza is áll a helyére. Ha mégsem, szemcseppel elérhető ugyanez.

“Az öregszeműségre (presbyopia) nem létezik külön kontaktlencse? Nem lehet kontaktlencsém, ha multifokális szemüveget hordok?”

Léteznek multifokális kontaktlencsék. A CooperVision kínálatában elérhető, speciális kialakítású multifokális kontaktlencsékkel korrigálható a presbyopia, vagyis az öregszeműség is! Ezeket a lencséket úgy alakítottuk ki, hogy egyes részei távolra, más részei pedig közelre biztosítsanak éles látást.

“A kontaktlencse ki tud esni a szemből”

Amennyiben egy kontaktológus megállapította, milyen görbületi értékekkel rendelkező lágy kontaktlencse a legideálisabb neked, ami tökéletesen illeszkedik a szemedre, nem valószínű, hogy kiesik a szemedből. Ugyanakkor például sírás esetén megtörténhet, hogy a könnytől a kontaktlencse kimosódik.

“A kontaktlencse drága”

Fontos leszögezni, hogy a kontaktlencse nem luxuscikk. Ma már nagyon sokféle kontaktlencse elérhető, és a kontaktológusoddal együttműködve biztosan megtaláljátok a szemednek és a pénztárcádnak is megfelelő típust. Egy havi lencse napi költsége ráadásul nem több, mint a napi presszó kávéd ára.

Ezen felül a 16 éven aluliak, a 16-18 éves tanulók, vagy egyéb ok miatt kedvezményre jogosultak akár kiegészítő társadalombiztosítási támogatásban is részesülhetnek a receptre felírt kontaktlencsékhez

“Nem lehet sminkelni kontaktlencseviselés mellett”

Dehogynem! Természetesen sminkelhetsz kontaktlencse-viselőként, csak néhány dologra oda kell figyelned, például a fokozott higiéniára. Fontos, hogy alapos kézmosással és törléssel kezdj, majd helyezd fel a lencsét és csak utána sminkelj, ez a sminket is kíméli, és a lencsére sem jut a kozmetikumokból.

Lefekvéskor, a smink eltávolításánál is mindig a lencsék kivételével kezd!

Eltávolítás esetén szintén ilyen sorrendben járj el, először a kontaktlencsét vedd ki a szemedből, majd utána mosd le a sminket. Kontaktlencse-viselőként az is segít, ha a por állagú kozmetikumok helyett inkább a krémeseket választod. A smink felviteléhez használt ecseteket rendszeresen tisztítsd, illetve ha teheted, cseréld le újakra a fertőzések elkerülése érdekében.

További kérdéseid lennének?

A CooperVision blogján számos kontaktlencsével kapcsolatos gyakori kérdésre találhatsz választ. Ha bármilyen aggályod merülne fel, vagy nem tudod, melyik kontaktlencse lenne a számodra legmegfelelőbb, kérd ki kontaktológusod vagy szemész szakorvosod véleményét!

Nézd meg Optika keresőnket, hol szerezheted be legközelebb kontaktlencséid!

Keresd fel a hozzád legközelebbi kontaktológust térképes Optika keresőnk segítségével!

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát vagy kontaktológusát!

Több cikk