kontaktlencse

Sokan tartanak a kontaktlencsék használatától, és ennek okai közt gyakran alaptalan tévhitek játszanak szerepet. Ebben a cikkben szeretnénk tisztázni ezeket a kérdéseket.

szem1

1) Kényelmetlen

A kontaktlencse egy leheletvékony hidrogél vagy szilikon-hidrogél anyagú optikai eszköz. Minden kontaktlencse egyedi paraméterekkel rendelkezik, kontaktológusod a számodra legmegfelelőbbet fogja adni neked. A betanulás során fontos, hogy minden tapasztalatodat kommunikáld a szakember felé, hiszen akkor tudja számodra a legkomfortosabb lencsét adni. Viselés közben fontos a külső-belső hidratálás, fogyasszunk sok vizet és szükség szerint használjunk műkönnyet.

Hozzá kell érni a szemhez

2) Hozzá kell érni a szemhez

Természetesen ez majdnem igaz! Tulajdonképpen nem Te érsz hozzá, hanem a kontaktlencséd, valóigaz, hogy a „kezdőlökést” neked kell megadni. Ez a folyamat a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas. A szemed azon területe, ami tele van idegvégződéssel (szaruhártya) és érzékeny, nos, pont oda kerül fel a lencse, viszont a szaruhártyád és a lencse nem érnek egymáshoz viselés közben, könnyréteg helyezkedik el köztük, ezért is fontos a hidratálás!

Becsúszik a szem mögé

 3) Becsúszik a szem mögé

Erről gondoskodott az Anyatermészet, hogy ne történhessen meg. Az alsó szemhéjadat lehúzva, egy kis zsákot látsz, pont ilyen van felül is. Nem tud elveszni, de extrém esetben felcsúszhat. Ha netán ilyen történik, ne próbáld meg kipiszkálni, nagyon könnyen okozhatsz sérülést magadnak! Mindenképpen keresd fel a kontaktológusod vagy a szemészeti ügyeletet, egy szakember könnyedén ki fogja szedni.

Nem lehet kontaktlencsém, ha multifokális szemüveget hordok

4) Nem lehet kontaktlencsém, ha multifokális szemüveget hordok

40 év felett már az olvasás nem megy olyan könnyedén, mint régen. Ez teljesen természetes folyamat, szépen lassan a közelnézéshez más dioptria kell, mint távolra. Alkalmazkodást könnyítő és multifokális szemüveglencsék mellett ugyanúgy lehet élvezni a kontaktlencse adta szabadságot. Ha eljön az idő, lehetőség van már multifokális havi és napi kontaktlencsét is viselni, hogy minden távolságra éles képet kapj.

Kieshet a szemből

5) Kieshet a szemből

Minden kontaktlencse más méretű, más tulajdonságú. Amennyiben a kontaktológusod által felírt lágy kontaktlencsét használod, ilyen nem történhet. Extrém esetben pl. sportolásnál, ahol testi kontakt lehetséges vagy sírás közben kimosódhat, de általános felhasználás mellett a kontaktlencse nem eshet ki.

Költséges

6) Költséges

Rengeteg fajta kontaktlencse érhető el havi, napi viselési idővel. A havi lencse használata kedvezőbb, de szükséges hozzá folyadék is, és a napi ápolási időről se feledkezzünk meg. A napi, eldobható lencse használata lehet kicsit költségesebb, viszont rengeteg előnnyel is jár, így mindenki maga döntheti el, miért, mennyit szeretne/ tud fizetni. Szemüveg viseléssel kombinálva, egy 30 db-os napi lencse akár 2-3 hónapig is elég. A kontaktlencse nem luxuscikk, napi költsége átlagosan 500 Ft körül van.

smink

7) Nem lehet sminkelni

Ide venném az arcápolási rutint is. Az élet ezen területén sem gátol a kontaktlencséd, csupán van pár szabály, amit be kell tartani. Minden arcápolási rutinodat végezd el a lencse felhelyezése előtt, hogy véletlenül se érintkezzen vízzel vagy kozmetikummal. Ezután felteheted a lencsét. Miután fent van, jöhet a smink. Lemosásnál előbb távolítsd el a lencsét, és utána mosd le sminked!

További kérdéseid vannak?

optikak

A CooperVision blogján számos kontaktlencsével kapcsolatos gyakori kérdésre találhatsz választ. Ha bármilyen aggályod merülne fel, vagy nem tudod, melyik kontaktlencse lenne a számodra legmegfelelőbb, kérd ki kontaktológusod vagy szemész szakorvosod véleményét!

Találd meg a hozzád legközelebbi optikát, hogy személyre szabott tanácsot kérhess!

TALÁLD MEG

A cikk nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel optometristáját vagy szemorvosát!

Több blog poszt