A kettőslátás okai

Mi a kettőslátás?

Míg néhány esetben a kettőslátás vicces lehet, máskor egyáltalán nem az, sőt, nagyon zavaró. A kettőslátás (diplopia) egy sajnálatos és néha ijesztő állapot, amelynél ugyanarról a tárgyról két különálló képet látunk. Megjelenése lehet időszakos, de akár állandó is. A két kép lehet egymás felett vagy egymás mellett, vagy kevert helyzetben. A kettőslátáshoz társulthatnak más, kellemetlen tünetek is, mint például a hányinger vagy a fejfájás.
Mivel a kettőslátás oka attól függ, hogy csak az egyik vagy mindkét szem érintett-e, mindenképpen keresd fel szemész szakemberedet (különösen akkor, ha korábban még nem tapasztaltál ilyen problémát), aki meg tudja állapítani, hogy melyik kezelés a legmegfelelőbb a számodra.
 

A kettőslátás kezelése

A kettőslátás kezelési módjának kiválasztása előtt az a legfontosabb teendő, hogy megállapítsuk, pontosan mi okozza a problémát. Néha javítani lehet a kettőslátáson azzal, ha megszüntetjük, vagy legalábbis kezeljük az okát.

  • Néha a szemizmok gyengesége okozza a kettőslátást, és ha nálad is ez áll fenn, műtétre van szükség.
  • A myasthenia gravis nevű betegség is okozhatja a kettőslátást, mely specifikus gyógyszerrel kezelhető.
  • Cukorbetegeknél a szabályozatlan vércukorszint is hozzájárulhat a kettőslátás kialakulásához, amely a vércukorszint, illetve az inzulinszint megfelelő szabályozásával kezelhető (az orvos által előírtaknak megfelelően).

Sajnos vannak esetek, amikor ez a kellemetlen állapot nem fordítható vissza. Azonban ekkor is alkalmazhatók olyan kezelések, amelyek segítenek együttélni a betegséggel, ilyen például a szemtapasz alkalmazása vagy olyan speciális szemüveg viselése, amelyben egy prizmás lencse minimalizálja a kettőslátás hatását.
 

Kettőslátás egy szemmel (diplopia monocularis)

A többség általában akkor tapasztal kettőslátást, ha mindkét szemével néz valamit, és ha az egyik szemét letakarja, a kettőslátás megszűnik. Ritkán azonban a kettőslátás előfordulhat csak az egyik szemnél is, ennek a neve „diplopia monocularis”. Ha a kettőslátás csak az egyik szemnél tapasztalható, a szemésznek más irányban kell keresnie az okokat és a kezelési lehetőségeket, mivel más betegséggel van dolga.
 

Hirtelen kettőslátás

Ha hirtelen kettőslátást tapasztalsz, az a legfontosabb, hogy ne ess pánikba. Lehet, hogy csak egy meglehetősen hétköznapi dolog okozza, például stressz vagy fáradtság. Ugyanakkor komolyabb betegséget is jelezhet. Ha aggódsz a kettőslátásod miatt, mindenképpen fordulj szemész szakemberedhez!
 

Több blog poszt