A kontaktlencsék története, használata és típusai

Világszerte több, mint 170 millióan viselnek kontaktlencsét, hiszen ez az egyik legkényelmesebb látásjavító eszköz. Ha még nem ismeri a kontaktlencséket, most bemutatjuk Önnek ezeket a szinte láthatatlan, ugyanakkor annál praktikusabb látásjavító eszközöket.

Mi az a kontaktlencse?

A kontaktlencse egy vékony, kemény vagy lágy alapanyagból készülő látásajvító eszköz, aminek az íriszed, tehát a szemed színes része előtt van a helye. Legtöbben ma már lágy típust viselik, mert ez sokkal kényelmesebb érzést biztosít, mint kemény társaik. A kontaktlencsék hasonlóan működnek, mint a hagyományos szemüvegek – megtörik és fókuszálják a fényt és ezáltal korrigálják a szem fénytörési hibáit  

A kontaktlencsék használata

Fontos leszögezni, hogy minden kontaktlencse gyógyászati segédeszköz, amely Magyarországon is komoly szabályozás alatt áll. Mind a dioptriás, mind pedig az esztétikai kontaktlencsék használatához szemvizsgálat és a szakember javaslata szükséges.

 

A kontaktlencse rövid története

Habár úgy tűnhet, hogy a kontaktlencsék a látásjavítás modern vívmányai, történetük valójában egészen régre nyúlik vissza: az első lencsékhez Leonardo da Vinci és René Descartes készített vázlatokat, ennek ellenére csak a 19. század végén készült az első olyan kontaktlencse egy német üvegfúvó által, amely már rövid ideig viselhető volt és betöltötte funkcióját.

Az első kemény alapanyagú lencse az 1930-as években látott napvilágot, többek között magyar feltalálók által. Majd a továbbfejlesztett lágyabb alapanyagú lencsék 1961-ben születtek meg, egy cseh kémikus laboratóriumában. Ezek az ún. „hidrogél”, lágyabb anyagú lencsék már voltak annyira kényelmesek, hogy meghódítsák az egész világot. Azóta megjelentek a továbbfejlesztett, szilikon-hidrogél anyagú kontaktlencsék is.

 

A kontaktlencsék típusai

Alapanyagok szerint

A hidrogél alapanyagú kontaktlencsék már megfelelnek a kényelmi elvárásoknak, viszont általában rövidebb, napi csupán 8-10 órás használatra javasolják, mivel alatta nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez a szem.A továbbfejlesztett szilikon-hidrogél lencsék hasonló kényelmet kínálnak, mint hidrogél társaik, azonban már a szükséges oxigénmennyiség áteresztéséről is gondoskodnak, így egészségesebb1 használatuk.

 

Viselési idő szerint

Minden pár lencse egy adott viselési periódusra készül.Az egynapos(napi eldobható) kontaktlencséket egy napig lehet viselni, reggel felteszed a steril, új csomagolásból kivéve és este kidobod. Ez azt is lehetővé teszi, hogyha divatos szemüvegedet is szereted hordani, akár aznap eldöntheted, hogy melyik eszköz illik jobban az aznapi szettedhez vagy programodhoz. A havi kontaktlencsék 30 napos csereütemmel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy minden nap meg kell tisztítani őket és másnap ugyanazt a lencsét feltenni, egészen 30 naptári nap erejéig (a lencse felbontásától számítva)

 

Látásproblémák szerint

A mai fejlett gyártástechnológiáknak köszönhetően nagyon kevés látásprobléma akad, amire nem létezik kontaktlencse:

  • A rövidlátás és távollátás javítására nagyon széles körben elérhetőek a kontaktlencse termékek. 
  • Azoknak is biztosított a kontaktlencse nyújtotta szabadság, akiknek speciálisabb paramétere (dioptria, cilinder, fokok, avagy tévesen: szemtengelyferdülése) van.
  • Mivel minden ember életében elérkezik az a kor, amikor közelre (is) egyre életlenebb a kép, a gyártók rájuk is gondoltak ún. „multifokális” kontaktlencsével. A multifokális kontaktlencsék a presbyopia során fellépő fókuszálási problémákat kezelik különböző dioptriaértékek egybeépítésével.

A CooperVision kontaktlencse gyártó a legszélesebb termékválasztékkal áll a rendelkezésedre, mellyel szinte minden magyarországi kontaktológus foglalkozik.

Akármilyen életmód is jellemző rád, illetve akármilyen igényeid is legyenek, fordulj kontaktológushoz, hogy megtalálhassátok a neked megfelelő  kontaktlencsét.

 

Kérdése van a Kontaktlencse viseléssel kapcsolatban?

Olvassa el a kontaktlencsékkel kapcsolatos gyakori kérdésekről szóló cikkünket. Részletesebb tájékoztatásért pedig fordulj kontaktológushoz.

 

Nézze meg Optika keresőnket, hol szerezheti be legközelebb kontaktlencséjét!

Keresse fel az Önhöz legközelebbi kontaktológust térképes Optika keresőnk segítségével!

Több cikk